VMs orakel

Translated into Swedish (Original version)


Kommer du ihåg bläckfisken Paul? Han blev stor stjärna under fotbolls-VM 2010, då han lyckades tippa rätt vinnare i Tysklands matcher. Han gissade även rätt på vinnaren av finalen. Hans karriär började vid EM 2008, där han lyckades förutsäga vinnaren i 11 av 13 matcher. Han brukade välja mellan två matlådor som bar lagens respektive flaggor. Dessvärre dog han i slutet av 2010.

Men Paul var inte ensam. Även krokodilen Harry gissade rätt vinnare i VM 2010. Dessutom lyckades han förutspå valresultatet i Australiens federala val två gånger i rad. Han hade dock inte samma utstrålning som den tyska bläckfisken. Inte heller Mani, en papegoja från Singapore som gissade rätt i alla kvarts- och semifinaler under VM 2010 kunde överglänsa Paul, eftersom han misslyckades med att förutse vem som skulle vinna finalen mellan Spanien och Nederländerna.

Efter Pauls olägliga bortgång har det varit hård konkurrens om vem som ska ta över hans krona. Under EM 2012 gav sig tre djur in i leken: Citta, en indisk elefant som levde i en djurpark i Krakow, Polen. Fred, den ukrainska illern som kan följas på Twitter. Och Funtik, den siande galten från Ukraina som kunde förutspå resultatet i två av tre matcher.

Vem ska ta över efter bläckfisken Paul under nästa fotbolls-VM? Blir det papegojan som blev välsignad av påven Franciskus på Petersplatsen, nu en italiensk radio- och TV-stjärna? Eller blir det Nelly, den tyska elefanten som hittills förutspått rätt på 30 av 33 matcher? Och naturligtvis, underskatta inte de mediala krafterna hos pandaungen som stöds av Kinas statsmedier.

Den italienska papegojan med namnet Amore ("kärlek" på italienska) skall förutspå resultatet genom att välja det vinnande lagets flagga på en fotbollsplan i miniatyr. Nelly förutsäger hellre vinnaren genom att sparka in en boll i det ett av de mål som har de tävlande ländernas flaggor placerade framför dem. Pandaungen kommer i stället att gissa matchresultaten genom att välja mat från lådor märkta med flaggor under gruppspelet, och i slutspelet genom att klättra upp i det träd som bär den utvalda flaggan.

Har du ett husdjur?
Skulle det i så fall kunna göra ett bättre jobb? Hur då?
Låt oss ge ditt husdjur chansen att testa!

by Torbjörn Eriksson

7 Votes
#404 of #1440 in the World
#7 of #15 for SwedishGo to the ranking page for Swedish

Can you translate better?

Join the challenge