VMs orakel

Translated into Swedish (Original version)


Kommer du ihåg bläckfisken Paul? Han blev storstjärna under fotbolls-VM 2010 när han lyckades tippa rätt vinnare i Tysklands matcher. Han tippade dessutom rätt vinnare i finalen. Hans karriär satte i gång i och med EM 2008 där han lyckades förutsäga vinnaren i 11 av 13 matcher. Hans tillvägagångssätt var att före varje match välja mellan två matlådor som bar lagens respektive flaggor. Dessvärre dog han i slutet av 2010.

Men Paul var inte unik. Även krokodilen Harry prickade in rätt vinnare i VM 2010. Dessutom lyckades han förutspå valresultatet i Australiens parlamentsval två gånger i rad. Dock blev han aldrig så populär som den tyska bläckfisken. Inte heller papegojan Mani från Singapore kunde överglänsa Paul. Han gissade rätt i alla kvarts- och semifinaler under VM 2010, men misslyckades med att förutse vem som skulle vinna finalen mellan Spanien och Nederländerna.

Efter Pauls oväntade bortgång har konkurrensen om vem som ska ta över tronen efter honom varit hård. Under EM 2012 gav sig tre djur in i leken: Den indiska elefanten Citta från i en djurpark i Krakow, Polen. Fred, den ukrainska illern som kan följas på Twitter. Och Funtik, det siande svinet från Ukraina som kunde förutspå resultatet i två av tre matcher.

Så vem ska ta över efter bläckfisken Paul under kommande fotbolls-VM? Blir det papegojan som efter att ha välsignats av påven Franciskus på Petersplatsen blev italiensk radio- och TV-stjärna? Eller blir det den tyska elefanten Nelly som hittills har satsat rätt på 30 av 33 matcher? Och naturligtvis ska man inte underskatta den mediala förmågan hos pandaungen som stöds av Kinas statsmedier.

Den italienska papegojan med namnet Amore ("kärlek" på italienska) kommer att förutspå resultatet genom att välja det vinnande lagets flagga på en fotbollsplan i miniatyr. Nelly förutsäger hellre vinnaren genom att sparka in en boll i det ett av de mål som bär de tävlande ländernas flaggor. Pandaungen kommer i stället att gissa slutresultatet genom att välja mat från lådor märkta med flaggor, och i slutspelet genom att klättra upp i det träd som bär den utvalda flaggan.

Har du ett husdjur?
Skulle det i så fall kunna göra ett bättre jobb? Hur då?
Ge ditt husdjur chansen att testa!

by Nell Peterson

599 Votes
#32 of #1440 in the World
#2 of #15 for Swedish


Nell Peterson's website

Go to the ranking page for Swedish

Can you translate better?

Join the challenge