VM-oraklen

Translated into Swedish (Original version)


Kommer du ihåg bläckfisken Paul? Han var storstjärnan under fotbolls-VM 2010, då han lyckades tippa rätt vinnare i Tysklands matcher. Han tippade dessutom rätt vinnare i finalen. Han startade sin karriär med EM 2008, då han lyckades förutsäga vinnaren i 11 av 13 matcher. Hans tillvägagångssätt var att före varje match välja en av två matlådor som bar de båda lagens respektive flaggor. Dessvärre dog han i slutet av 2010.

Men Paul var inte unik. Även krokodilen Harry prickade in rätt vinnare i VM 2010. Dessutom lyckades han förutspå valresultatet i Australiens parlamentsval två gånger i rad. I fråga om karisma kunde han dock inte mäta sig med den tyska bläckfisken. Inte heller papegojan Mani från Singapore kunde överglänsa Paul. Han gissade rätt i alla kvarts- och semifinaler under VM 2010, men misslyckades med att förutse vem som skulle vinna finalen mellan Spanien och Nederländerna.

Efter Pauls oväntade bortgång har konkurrensen om vem som ska efterträda honom varit hård. Under EM 2012 gav sig tre djur in i leken: Den indiska elefanten Citta, hemmahörande i en djurpark i Krakow, Polen. Fred, den ukrainska illern som kan följas på Twitter. Och sist men inte minst Funtik, det synska svinet från Ukraina som helt korrekt kunde förutspå 2 av 3 matcher.

Så vem ska ta över efter bläckfisken Paul under kommande fotbolls-VM? Blir det papegojan som efter att ha välsignats av påven Franciskus på Petersplatsen blev italiensk radio- och TV-stjärna? Eller blir det den tyska elefanten Nelly som hittills har satsat rätt på 30 av 33 matcher? Och naturligtvis ska man inte underskatta den mediala förmågan hos pandaungen som stöds av Kinas statsmedier.

Den italienska papegojan med namnet Amore ("kärlek" på italienska) kommer att avge sin profetia genom att välja det vinnande lagets flagga på en fotbollsplan i miniatyr. Nelly föredrar att förutsäga vinnaren genom att sparka in en boll i det ena av två mål som bär de tävlande ländernas flaggor. Pandaungen kommer i stället att gissa matchernas utgång genom att välja mat från lådor märkta med flaggor, och i slutspelet kommer den att klättra upp i det träd som bär den utvalda flaggan.

Har du ett husdjur?
Skulle det i så fall kunna göra ett bättre jobb? Hur då?
Ge ditt husdjur chansen att testa!

by Lena Käller

1 Votes
#769 of #1440 in the World
#8 of #15 for SwedishGo to the ranking page for Swedish

Can you translate better?

Join the challenge