World Cup Oracles

Translated into Bosnian (Original version)


Sjećate li se hobotnice Paula? On je bio zvijezda svjetskog prvenstva 2010. godine, jer je bio u stanju da pogodi pobjednika utakmica u kojima je igrala reprezentacija Njemačke. Takodje je pogodio i pobjednika u finalu. Karijeru je započeo sa Euro 2008, i vidio ga na ispravno predvidjeti 11 od 13 mečeva. Imao je običaj da bira između dvije kutije sa hranom označene državnim zastavama svakog tima koji je učestvovao u svakoj utakmici. Nažalost, umro je krajem 2010. godine.

Paul nije bio jedini. Čak je i krokodil Hari pogodio pobjednika svjetskog prvenstva 2010. godine. Osim toga, predvidio je i rezultate dvaju australijskih sveznih izbora. Ipak, nikada nije bio dopadljiv kao njemačka hobotnica. Ni Mani, singapurski papagaj koji je pogodio rezultate svih utakmica četvrtine i polu finala svjetskog kupa 2010. godine, nije bio bolji jer nije uspio da pogodi da li će u finalu pobijediti Španija ili Holandija.

Od Paulove prijevremene smrti, postoji velika konkurencija za preuzimanje njegove krune. Tokom evropskog prvenstva 2012. godine, tri životinje su igrale ovu igru: Čita, indijski slon koji živi u zoološkom vrtu u Krakovu, u Poljskoj. Fred, ukrajinska lasica koja se može pratiti na Tviteru. I Funtik, ukrajinska vidovita svinja koja je u stanju da tačno predvidi 2 od 3 utakmice.

Ko će zauzeti mjesto hobotnice Paula tokom slijedećeg svjetskog prvenstva? Hoće li to biti papagaj kojeg je blagoslovio Papa Francis na Trgu Svetog Petra, koji je sada zvijezda talijanske državne televizije? Ili će to biti Neli, njemački slon koji je do sada tačno predvidio rezultate za 30 od ukupno 33 utakmice? I naravno, ne potcjenjujte proročke moći mladunčeta pande kojeg podržavaju kineski državni mediji.

Talijanski papagaj po imenu Amore (što na talijanskom jeziku znači ljubav) davat će svoja predviđanja odabirom zastave pobjedničkog tima na minijaturnom nogomentnom terenu. Neli više voli da vrši predviđanje pobjednika šutiranjem lopte u  jednu od mreža sa zastavama zemalja učesnica koje su postavljene ispred njih. Nasuprot tome, mladunče pande će pogađati ishode utakmica birajući hranu iz kutija koje su označene zastavama tokom grupne faze i penjanjem na drvo na kojem se vijori zastava u eliminacijskoj fazi takmičenja.

Imate li vi kućnog ljubimca?
Da li bi on ili ona mogli biti bolji? Kako?
Neka probaju!

by Enes Dedic

2 Votes
#658 of #1440 in the World
#4 of #5 for BosnianGo to the ranking page for Bosnian

Can you translate better?

Join the challenge