Proroci Svjetskog prvenstva

Translated into Bosnian (Original version)


Sjećate li se hobotnice Paula? On je bio zvijezda Svjetskog prvenstva 2010. godine, jer je bio u stanju da pogodi pobjednika utakmica u kojima je igrala reprezentacija Njemačke. On je pogodio i pobjednika finalne utakmice. Karijeru je započeo na Evropskom prvenstvu 2008. godine, kada je tačno predvidio 11 od 13 utakmica. Imao je običaj da bira između dvije kutije sa hranom označene nacionalnim zastavama svakog tima koji je učestvovao u svakoj utakmici. Nažalost, umro je krajem 2010. godine.

Paul nije bio jedini. Čak je i krokodil Hari pogodio pobjednika Svjetskog kupa 2010. godine. Osim toga, on je bio u stanju da predvidi dva uzastopna rezultata saveznih izbora u Australiji. Ipak, nikada nije bio popularan kao njemačka hobotnica. Ni Mani, singapurski papagaj koji je pogodio rezultate svih utakmica četvrtine i polu finala Svjetskog kupa 2010. godine, nije bio bolji jer nije uspio da pogodi da li će u finalu pobijediti Španija ili Holandija.

Od Paulove prevremene smrti, postoji velika konkurencija za preuzimanje njegove krune. Tokom Evropskog prvenstva 2012. godine, tri životinje su igrale ovu igru: Ćita, indijski slon koji živi u zoološkom vrtu u Krakovu, u Poljskoj. Fred, ukrajinska lasica koja se može pratiti na Tviteru. I Funtik, ukrajinska vidovita svinja koja je u stanju da tačno predvidi 2 od 3 utakmice.

Ko će zauzeti mjesto hobotnice Paula tokom narednog Svjetskog kupa? Hoće li to biti papagaj kojeg je blagoslovio Papa Francis na Trgu Svetog Petra, koji je sada zvijezda italijanske nacionalne javne televizije? Ili će to biti Neli, njemački slon koji je do sada tačno predvidio rezultate za 30 od ukupno 33 utakmice? I naravno, ne potcjenjujte proročke moći mladunčeta pande kojeg podržavaju kineski državni mediji.

Italijanski papagaj po imenu Amore (što na italijanskom jeziku znači ljubav) davaće svoja predviđanja odabirom zastave pobjedničkog tima na minijaturnom fudbalskom igralištu. Neli više voli da vrši predviđanje pobjednika šutiranjem lopte u  jednu od mreža sa zastavama zemalja učesnica koje su postavljene ispred njih. Nasuprot tome, mladunče pande će pogađati ishode utakmica birajući hranu iz kutija koje su označene zastavama tokom grupne faze i penjanjem na drvo na kojem se vijori zastava u eliminacionoj fazi takmičenja.

Imate li vi kućnog ljubimca?
Da li bi on ili ona mogli biti bolji? Kako?
Pustite ga da pokuša!

by Nikola Stancic

18 Votes
#247 of #1440 in the World
#1 of #5 for Bosnian


Nikola Stancic's website

Go to the ranking page for Bosnian

Can you translate better?

Join the challenge